Zmagovalci natečaja z OŠ Brinje Grosuplje na nagradni izlet v Hišo eksperimentov

Objavljeno: 29. 5. 2015
in Medijsko središče

Sporočilo za javnost

Maribor, 29. maj 2015 – Družba SODO, d. o. o. je tudi letos pripravila projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«, namenjen učencem slovenskih osnovnih šol, ki so na kreativen način prispevali k ozaveščenosti slovenskih gospodinjstev in posameznikov o varčni rabi električne energije. Zmagovalci letošnjega natečaja so s kratkim filmom »Eko-nekaj« postali učenci OŠ Brinje Grosuplje. Organizator projekta SODO, d. o. o. je mladim ustvarjalcem za nagrado podaril poučno-zabavni izlet v Hišo eksperimentov

Letos je s kratkimi filmi sodelovalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije, med njimi so prva tri mesta zasedli učenci OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Gornji Petrovci in OŠ Notranjskega odreda Cerknica. Tem je distribucijski operater električne energije podaril tudi izobraževalne izlete. Zaključni dogodek s predstavitvijo zmagovalnih kratkih filmov se je 12. marca 2015 odvijal v prostorih Tehniškega muzeja Bistra pri Vrhniki, kjer so bili razglašene tudi odločitve komisije. Najstniki so se s svojimi mentorji sprostili ob zabavnem programu z Nino Pušlar, uživali ob izmenjavi idej in izkušenj ter prevzeli namizne računalnike z zaslonom, ki jih je vsem sodelujočim šolam podaril SODO, d. o. o.

Prvo mesto je zasedla ekipa iz OŠ Brinje Grosuplje, ki so se na idejo mentorice povezali s šolskim gledališkim klubom in skupaj posneli kratki film »Eko-nekaj.« Njihov namen je bil ljudi naučiti o načinih varčnega upravljanja z električno energijo. S poučnostjo vsebine in ustvarjalnostjo pri predstavitvi so prepričali komisijo, da si izmed skupno 20 kratkih filmov prav oni zaslužijo nagradni izlet v Hišo eksperimentov, kamor so danes popeljali svoje sošolke in sošolce. Navdušeni nad zanimivostmi so učenci povedali, da jih je najbolj zabavala »Dogodivščina,« kjer so s predstavnico Hiše eksperimentov izvajali poskuse s plinom. Všeč jim je bilo, da so se po Hiši lahko sprehajali in opravljali poizkuse samostojno. Izlet je bila tako zabavna in poučna nagrada za ves trud, ki so ga vložili v snemanje kratkega filma.

V prihodnjih dneh se bodo na ogled črpalne hidroelektrarne Avče in Hidroelektrarne Fala pri Selnici ob Dravi odpravili tudi učenci OŠ Notranjskega odreda Cerknica in OŠ Gornji Petrovci in

V družbi SODO, d. o. o. s projektom sledijo ciljem Evropske Unije in Slovenije glede učinkovite rabe električne energije. » Če želimo preiti nizkoogljično družbo, moramo k temu prispevati vsi. Z izobraževanjem otrok in ozaveščanjem gospodinjstev lahko povečamo energetsko učinkovitost porabe električne energije in tako pripomoremo tudi k zmanjševanju izpustov emisij CO2 in s tem povezanim trajnostnim razvojem našega okolja,« je ob že tretji izvedbi projekta povedal direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek.

Zmagovalni kratki film si lahko ogledate na http://www.uresnicujmo.si/video_natecaj.

Na spletni strani projekta www.uresnicujmo.si pa je na voljo tudi aplikacija za izračun prihrankov električne energije za naprave, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu ter nasveti in ukrepi za varčevanje z električno energijo pri vsaki posamezni napravi.
 

Slika 1: OŠ Brinje Grosuplje na nagradenm izletu v Hišo eksperimentov (jpeg; 553 kb)

Slika 2: OŠ Brinje Grosuplje na nagradenm izletu v Hišo eksperimentov (jpeg; 2.892 kb)

Slika 3: OŠ Brinje Grosuplje na nagradenm izletu v Hišo eksperimentov (jpeg; 3.144 kb)

Slika 4: OŠ Brinje Grosuplje na nagradenm izletu v Hišo eksperimentov (jpeg; 2.869 kb)

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.