Varčnost je postala HIT!

Objavljeno: 30. 3. 2017
in Medijsko središče

- Sporočilo za javnost -

Maribor, 30. 3. 2017 – V četrtek, 30. marca je premiero doživel videospot Neishe in učencev OŠ Poljčane in OŠ Puconci. Energijski hit so zmagovalci letošnjega natečaja »Uresničujmo z energijo varčujmo«, ki ga vsako leto organizira družba SODO, posneli januarja v RA studiu v Mariboru. Danes pa so svojo varčevalno glasbeno uspešnico tudi predstavili.

Za natečaj, na katerem je sodelovalo 14 osnovnih šol z 18 prispevki, so osnovnošolci zadnjih treh razredov osnovnih šol po Sloveniji pripravili pesmi in videospote s tematiko varčevanja z energijo in ohranjanja narave. Glede na število spotov, ki so sodelovali na natečaju in trud, ki so ga učenci vložili vanje, je jasno, da se mlade ustvarjalke in ustvarjalci še kako zavedajo, kako nujno in pomembno je varčevanje z energijo.

Letos zmagovalca kar dva!

Letošnji natečaj distribucijskega operaterja električne energije SODO d. o. o. »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« je potekal že četrto leto zapored, prvič pa se je zgodilo, da sta bila zmagovalca kar dva: OŠ Poljčane z videospotom »Naj bo varčnost HIT!« in OŠ Puconci z videospotom »Energijski hit«. Zmagovalni pesmi sta bili oznanjeni 19. decembra 2016 na gradu Jable, kjer se je otrokom pridružila tudi popularna slovenska pevka Neisha. Vsem 14 sodelujočim šolam je SODO podaril varčne namizne računalnike, zmagovalce pa je čakala prav posebna nagrada.

Studijsko ustvarjanje z Neisho

V petek, 27. januarja letos so se zmagovalci zbrali v Mariboru in posneli svoj Energijski hit – pesem in videospot, ki sta nastala z združitvijo obeh zmagovalnih pesmi. 19 otrok se je skupaj z Neisho zagnano lotilo glasbenega ustvarjanja. Sporočilo njihove pesmi je enostavno, a sila pomembno: »Skrbno premislimo svoje ravnanje, saj naš planet povrne nam sanje«.

Maja, Nuša in Teja, učenke OŠ Puconci, ki so v studio stopile med prvimi, so si bile po snemanju enoglasne – najbolj si bodo zapomnile, kako so z Neisho "popejvale" svoj energijski hit. Timea, učenka OŠ Poljčane, je povedala: »Nikoli si nismo mislili, da je to [snemanje] tako, zdaj pa, ko smo to doživeli je izkušnja enkratna«. Potrdil ji je tudi sošolec Vid, ki je med snemanjem večkrat poskrbel za smeh: »Fajn je bilo, čeprav smo večkrat ponavljali, ker nam je malo uhajal ritem«. Aneja, ki je v videospotu odpela solo, tudi sicer obiskuje ure solo petja, a studijsko snemanje je bilo zanjo povsem nova izkušnja: »Vedno sem si želela, da bi pela v profesionalnem studiu in zdaj sem »ful« vesela.« Z otroki se je strinjala tudi Neisha, ki je mlade ustvarjalce ves čas snemanja spodbujala in jim svetovala, na koncu pa za mikrofon poprijela tudi sama.

Njihov končni izdelek si lahko ogledate na https://sl-si.facebook.com/Uresnicujmo/

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.