Svetovni dan Zemlje naj bo nova spodbuda za varčno in učinkovito rabo električne energije

Objavljeno: 22. 4. 2013
in Medijsko središče

Sporočilo za medije

Svetovni dan Zemlje naj bo nova spodbuda za varčno in učinkovito rabo električne energije

Maribor, 22. april 2013 – Ob svetovnem dnevu Zemlje, ki ga letos obeležujemo pod sloganom »Obrazi podnebnih sprememb«, družba SODO opozarja na pomembnost naših ravnanj v smeri trajnostnega ravnanja z naravnimi viri in energijo. S tem namenom se v letošnjem letu nadaljuje projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«, s katerim želi dvigniti ozaveščenost slovenskih gospodinjstev in posameznikov na področju varčne rabe električne energije. V projektu sodeluje 11 ekošol iz vse Slovenije, katerih učenci od marca naprej v okviru fotografskega natečaja pripravljajo fotografije, na katerih bodo predstavili načine varčne in učinkovite rabe električne energije. Finalne fotografije bodo v mesecu maju predstavljene na dobrodelni dražbi, katere izkupiček bo namenjen za pomoč otrokom v stiski.  

V družbi SODO, sistemskem operaterju distribucijskega omrežja, s projektom sledijo ciljem Evropske Unije in Slovenije glede varčne in učinkovite rabe električne energije. »Če želimo do leta 2020 preiti v nizkoogljično družbo, moramo k temu pristopiti danes. K izpolnitvi tega cilja, ki smo si ga v Sloveniji zadali skupaj z Evropsko skupnostjo, moramo prispevati vsi ter z izobraževanjem otrok in ozaveščanjem gospodinjstev povečati energetsko učinkovitost porabe električne energije. Na ta način pripomoremo tudi k zmanjševanju izpustov emisij CO2 in s tem povezanim trajnostnim razvojem našega okolja,« je ob svetovnem dnevu Zemlje povedal direktor družbe SODO, mag. Matjaž Vodušek.

S fotografskim natečajem, ki v sodelujočih ekošolah že poteka, želijo v družbi SODO poleg spodbujanja kreativnosti osnovnošolskih otrok, ki so ambasadorji projekta, na inovativen način ozavestiti tudi slovenska gospodinjstva, saj so le-ta porabniki kar ene tretjine električne energije iz elektrodistribucijskega omrežja v Sloveniji. Poleg finančnih prihrankov, ki jih lahko posamezno gospodinjstvo doseže z varčno in učinkovito rabo električne energije, pomembno vplivamo tudi zmanjšanje toplogrednih plinov in s tem vplivov na okolje.

Na spletni strani projekta www.uresnicujmo.si je na voljo tudi razširjena aplikacija za izračun prihrankov električne energije za naprave, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu. Prihranke lahko sedaj izračunate za hladilnike, zamrzovalne skrinje ali omare, grelnik vode (bojler), pralni stroj, pomivalni stroj, sušilni stroj, osebni računalnik in tiskalnik, televizijo, pečico in klimatsko napravo. Poleg izračunov prihrankov pa spletna stran nudi tudi nasvete in ukrepe za varčevanje z električno energijo pri vsaki posamezni napravi. »Ob doslednem upoštevanju nasvetov in izvajanju ukrepov, lahko prihranki znašajo tudi do 20 odstotkov porabe električne energije, kar je tudi cilj, ki ga zasledujemo,« še dodajajo v družbi SODO.

Fotografski natečaj se bo zaključil 8. maja 2013. Po izboru strokovne komisije, bodo na zaključnem dogodku razglasili zmagovalne fotografije. kjer bo potekala tudi dražba vseh finalnih fotografij. Izkupiček bo šel v dobrodelne namene, za pomoč otrokom v stiski.

Več o projektu »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« in aplikaciji za izračun prihrankov si lahko preberete na spletnem mestu www.uresnicujmo.si ali na Facebook strani »Učinkovita raba energije«.


Več informacij:
mag. Milena Delčnjak
vodja projektov
T: 08 20 01 704
e: milena.delcnjak@sodo.si

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.