Svetovni dan Zemlje

Objavljeno: 22. 4. 2014
in Medijsko središče

Vsako leto na današnji dan – 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje, pod sinonimom, katerega Mreža dneva Zemlje ozavešča širšo javnost po vsem svetu o ukrepih za boljši jutri našega planeta ter obenem sprejme ukrepe za nadaljnjo zaščito našega okolja, našega planeta.

Glavni poudarek Svetovnega dneva Zemlje v letošnjem letu so »Zelena mesta« (The Green Cities Campaign; vir: http://www.earthday.org/greencities/about/), v ospredju katerega so izpostavljeni trije elementi: energija, zgradbe in promet ter njihov trajnostni razvoj. Namen kampanje je torej pospešiti učinkovit prehod k čistejši, zdravju prijaznejši in gospodarnejši obliki porabe energije v mestnih jedrih, kjer živi več kot polovica prebivalcev tega planeta. Obenem pa so mesta najbolj kritični vir onesnaževanja z namenom ekonomskih in družbenih koristi.

Problem, s katerim se soočamo danes, je, da večina svetovne energije bazira na zastarelih energetskih sistemih, ki so hkrati enormni onesnaževalci zraka, in na drugi strani izredno neučinkoviti. Zato so na omenjenem področju potrebni predvsem posegi v obliki reform za nadaljnje izboljšanje učinkovite rabe energije.

Naslednji element, ki predstavlja tretjino vseh toplogrednih plinov, so zgradbe. S tega vidika so pomembne učinkovite in takojšnje izboljšave pri načrtovanju zgradb.

Tretja točka razprave te kampanje je promet, ki je najhitreje rastoči vir emisij toplogrednih plinov. Za zmanjšanje izpustov in smoga pa bi bilo potrebno povečati in urediti možnosti javnega prevoza, izboljšati kolesarske poti ter urediti peš cone.

Ob vsem napisanem pa je najpomembneje dvigniti zavedanje posameznika, zato vas vabimo, da tudi sami odreagirate. Kako? Preprosto. Posadite drevo. Ločujte odpadke. Pojdite peš do trgovine, šole, vrtca, službe.... Bodite aktivni tako ali drugače. Skratka, naredite nekaj dobrega zase, za naš planet in našo prihodnost, saj vsaka pozitivna malenkost šteje.

Tudi iz tega razloga v letošnjem letu nadaljujemo s projektom družbe SODO d. o. o. »Uresničujmo, z energijo varčujmo«, preko katerega spodbujamo k čim obsežnejši ljudski iniciativi v smislu energijske varčnosti. 

Več o projektu »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« si lahko preberete na spletnih mestih: www.uresnicujmo.sihttp://prihranki.uresnicujmo.si/ in na Facebook strani »Učinkovita raba energije«.

Danes vabimo k razmisleku mi, medtem ko nas Zemlja vse pogosteje opozarja skozi naravne katastrofe. Zato spremenimo naš odnos do planeta, katerega del smo tudi sami, tako da za začetek spremenimo naš odnos do vsega samoumevnega, kar nam le ta ponuja.

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.