OŠ Notranjskega odreda Cerknica na nagradni izlet v črpalno hidroelektrarno Avče

Objavljeno: 4. 6. 2015
in Medijsko središče

Sporočilo za javnost

Maribor, 4. junij 2015 – Družba SODO, d. o. o. je tudi letos pripravila projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«, namenjen učencem slovenskih osnovnih šol, ki so s svojimi kratkimi filmi sodelovali v istoimenskem natečaju. Na kreativen način so si zadali nalogo opozoriti na nujnost varčne rabe električne energije in spodbujati ozaveščenost slovenskih gospodinjstev in posameznikov z nasveti o zmanjšanju porabe energije. Učenci OŠ Notranjskega odreda Cerknica so zasedli tretje mesto. Organizator projekta SODO, d. o. o. je mladim ustvarjalcem za nagrado podaril poučno-zabavni izlet v hidroelektrarno Avče.

Letos je s kratkimi filmi sodelovalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije, med njimi so prva tri mesta zasedli učenci OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Gornji Petrovci in OŠ Notranjskega odreda Cerknica. Slednjim je distribucijski operater električne energije podaril tudi izobraževalne izlete. Zaključni dogodek s predstavitvijo zmagovalnih kratkih filmov se je 12. marca 2015 odvijal v prostorih Tehniškega muzeja Bistra pri Vrhniki, kjer so bili razglašene tudi odločitve komisije. Najstniki so se s svojimi mentorji sprostili ob zabavnem programu z Nino Pušlar, uživali ob izmenjavi idej in izkušenj ter prevzeli namizne računalnike z zaslonom, ki jih je vsem sodelujočim šolam podaril SODO, d. o. o.

Tretje mesto je zasedla ekipa iz OŠ Notranjskega odreda Cerknica, ki so na natečaju sodelovali s kratkim filmom »Varčevanje z električno energijo«. Najstniki so želeli opozoriti na pomanjkljivo znanje in malomarnost pri rabi energije. V svojem kratkem filmu so na zabaven način predstavili, s katerimi z energetskimi viri upravljamo varčno in učinkovito. Na izletu v črpalno hidroelektrarno Avče pa so se tudi sami dodatno podučili o pomembnosti vključevanja alternativnih in obnovljivih energetskih virov, na principu česar deluje edina črpalna hidroelektrarna v Sloveniji. Navdušeni nad mogočnostjo objekta so učenci povedali, da je koristno videti z drugega zornega kota, kako električna energija nastaja in kako deluje elektroenergetski sistem.

V družbi SODO, d. o. o. s projektom sledijo ciljem Evropske Unije in Slovenije glede učinkovite rabe električne energije. » Če želimo preiti nizkoogljično družbo, moramo k temu prispevati vsi. Z izobraževanjem otrok in ozaveščanjem gospodinjstev lahko povečamo energetsko učinkovitost porabe električne energije in tako pripomoremo tudi k zmanjševanju izpustov emisij CO2 in s tem povezanim trajnostnim razvojem našega okolja,« je ob že tretji izvedbi projekta povedal direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek.

Prispele kratke filme si lahko ogledate na http://www.uresnicujmo.si/video_natecaj.

Na spletni strani projekta www.uresnicujmo.si pa je na voljo tudi aplikacija za izračun prihrankov električne energije za naprave, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu ter nasveti in ukrepi za varčevanje z električno energijo pri vsaki posamezni napravi.
 

Slika 1: OŠ Notranjskega odreda Cerknica na nagradnem izletu v črpalni hidroelektrarni Avče (jpeg; 628 kb)

Slika 2: OŠ Notranjskega odreda Cerknica na nagradnem izletu v črpalni hidroelektrarni Avče (jpeg; 5.556 kb)

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.