Izklopi dolgčas – vklopi svoj vir energije!

Objavljeno: 17. 12. 2018
in Medijsko središče

Izklopi dolgčas – vklopi svoj vir energije!

Zaključek natečaja za osnovne šole »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« 2018/2019

Ljubljana, 14. 12. 2018 – V Stari mestni elektrarni v središču Ljubljane je danes potekal zaključni dogodek natečaja »Uresničujmo, z energijo varčujmo!«. Natečaj je že peto leto zapored organiziral distribucijski operater električne energije SODO d. o. o., z namenom osveščanja in spodbujanja mladih pri razmišljanju o varčevanju z energijo in o njeni učinkoviti porabi. V njem so sodelovali učenci 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol. Drugačno pozitivno energijo je mladim ustvarjalcem na zaključnem dogodku predstavil raper Challe Salle.

Na tokratnem projektu je družba SODO k sodelovanju povabila preko 20 osnovnih šol iz celotne Slovenije. Svoje prispevke je oddalo 7 osnovnih šol, saj je bil letošnji izziv zelo kompleksen in najzahtevnejši do sedaj. Šolarji so morali pokazati tako domišljijo kot tudi bistroumnost. In prav to je odlikovalo vseh 61 sodelujočih mladih raziskovalcev in ustvarjalcev. Osnovnošolci so skupaj s 13 mentorji in koordinatorji izdelali 7 kratkih filmov. V njih so predstavili svoje raznolike in unikatne ideje. Resnosti in poučnosti tematike, so s pridihom duhovitosti in igrivosti dali pozitivno in sproščeno perspektivo o rešitvah energijskega onesnaževanja. Šolarji se dobro zavedajo vodila, da le majhni koraki lahko spreminjajo svet na bolje. V letošnjem letu so se učenke in učenci spopadlli z izdelavo videospota »Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije!« Prikazali so, kako lahko doma, v šoli and v lokalni skupnosti vklopijo svoj vir energije in pripomorejo k učinkovitejši, preudarnejši in smoternejši uporabi energije in se ob tem tudi zabavajo. Direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek je ob tej priložnosti povedal: »Vesel sem, da smo z vašo pomočjo spoznali, na kakšne načine si v okolju lahko pomagamo z ustvarjanjem energije, ki je naravi prijazna. Prepričan sem, da bo prihodnost zemlje, ki je v vaših rokah, lepa. S pomočjo tudi vaših številih kreativnih idej, kako preudarno ravnati z viri, ki so nam dani.«

Zmagala osnovna šola Puconci

Komisiji se je v ocenjevanju na tokratnem natečaju pridružila tudi širša javnost, občinstvo. Komisija je pri ocenjevanju prejetih kratkih videospotov upoštevala več meril, predvsem pa jasnost in sporočilnost vsebine kratkega filma. Poleg tega se je osredotočila tudi na ustvarjalnost besedila, glasbe in vizualne izvedbe, kot tudi izvirnost samo. Medtem pa je imela javnost v začetku decembra teden dni časa, da oddala svoj 'všeček' najljubšemu in najboljšemu filmu. Kratki filmi so objavljeni na Facebookovi strani SODO – Učinkovita raba energije.

Prvo mesto so si - tako po mnenju komisije kot tudi po mnenju občinstva - prislužili učenci in učenke OŠ Puconci z videospotom »Izklopi dolgčas – Vklopi svoj vir energije!«.

Vsi kratki filmi sodelujočih osnovnih šol so različno izstopali, zato so prav vsi sodelujoči dobili različna priznanja ter zanimive, zabavne in okusne nagrade. Zmagovalna nagrada pa ni le zabavna in zanimiva, temveč tudi poučna. Zmagovalna osnovna šola bo v začetku leta 2019 družno obiskala Tehnični muzej Slovenije v Bistri, kjer se bodo udeležili Elektro delavnice in demonstracije poskusov Nikole Tesla.

Direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek je bil ob prijetih izdelkih navdušen: » Bravo! Odvrgli ste dolgčas in pokazali, da ima beseda »energija« res veliko pomenov. Z vašimi posnetki ste energiji nadeli kreativnost, ustvarjalnost, pozitivno razmišljanje, ukrepanje ter ji dodali moč barv, hitrosti in domišljije.«

Vse končne izdelke si lahko ogledate na Facebook spletni strani SODO – 'Uresničujmo, z energijo varčujmo!' oziroma na naslednjih povezavah:

OŠ Puconci: https://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/2188402468064854/

OŠ Notranjski odred Cerknica: https://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/2166458633608992/

OŠ Janka Glazerja Ruše: https://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/1902973569755938/

OŠ Gornji Petrovcihttps://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/1996888053723525/

OŠ Vojke Šmuc Izolahttps://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/558917994529646/

OŠ Prestranekhttps://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/273780356818741/

OŠ Kajetana Koviča Poljčanehttps://www.facebook.com/Uresnicujmo/videos/2215585005380801/

Zmagovalci  natečaja 2018/2019: OŠ PUCONCI

Zmagovalci  natečaja 2018/2019: OŠ PUCONCI

Zaključek natečaja SODO

Zaključek  natečaja družbe SODO "Uresničujmo, z energijo varčujmo!" v šolskem letu 2018/2019

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.