IZGRADNJA HITRIH POLNILNIC SODO NA AVTOCESTNEM KRIŽU SLOVENIJE ZAKLJUČENA

Objavljeno: 18. 12. 2015
in Medijsko središče

V okviru projekta Zeleni koridorji Slovenije se je zaključila izgradnja 26 hitrih polnilnic za električna vozila na avtocestnem križu Slovenije. Sama izgradnja se je začela v začetku oktobra, končala pa konec novembra 2015.

 

Objava na portalu Energetika Ministrstva za infrastrukturo: Uspešno zaključen projekt izgradnje hitrih polnilnic za električna vozila na avtocestnem križu Slovenije

Celoten čas za vse aktivnosti za izvedbo projekta pa je trajal 22 mesecev.  Cilj projekta je omogočiti prehod na elektromobilnost in s tem prispevati k zmanjšanju negativnih vplivov prometa na okolje. Od izgradnje do zaključne predaje hitrih polnilnic v uporabo, je bilo potrebno na vseh 26 hitrih polnilnicah opraviti teste delovanja, ki so pokazali, da le te delujejo brezhibno.

V času testiranja (20. 10. – 11. 12. 2015) je bilo skupaj na hitrih polnilnicah opravljenih 754 polnjenj in pri tem porabljeno 4.663 kWh električne energije. Povprečna moč polnjenja je bila 19,27 kW, povprečje porabljene električne energije na eno polnjenje pa 6,25 kWh. 26 hitrih polnilnic za električna vozila je postavljenih ob servisih Petrola in OMV, in sicer 12 na lokacijah OMV in 14 na lokacijah Petrola. Povprečno število polnjenj na posamezno polnilnico v času testiranja ob upoštevanju 22 dni povprečnega časa aktiviranih polnilnic je bilo tako na OMV kot na Petrolu okoli 30. Največ polnjenj (več kot 100) je bilo v tem obdobju opravljenih na servisu Lopata Jug, Lukovica Sever in Barje Sever. Povprečno porabljena električna energija na lokaciji OMV na eno polnilnico znaša 193,8 kWh, na lokacijah Petrola pa 180,8 kWh (ob upoštevanju 22 dni povprečnega časa aktiviranih polnilnic).

Celotno sporočilo za javnost: pdf (548 kb); doc 1434 kb)

Graf polnjenja na hitrih polnilnicah SODO

Slika: SODO d. o. o., vir podatkov: Petrol d. d.

Fotografije: Hitra polnilnica SODO - lokacija OMV Radovljica Sever (jpg, 1265 kb), hitra polnilnica  SODO - lokacija Petrol Tepanje Zahod (jpg, 1927 kb)

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.