Družba SODO aktivno sodeluje v skupni koordinaciji slovenskih in hrvaških partnerjev, družb ELES, HOPS in HEP-ODS v okviru mednarodnega projekta SINCRO.GRID

Objavljeno: 28. 10. 2016
in Medijsko središče

SPOROČILO ZA JAVNOST

Maribor, 28. 10. 2016 - Partnerji mednarodnega projekta s področja pametnih omrežij, SINCRO.GRID, slovenski družbi ELES in SODO, ter hrvaški družbi HOPS in HEP – ODS, so včeraj, 27. 10. 2016, v Kidričevem slavnostno podpisali sporazum o koordinaciji partnerjev. Podpisan sporazum predstavlja pomemben temelj za prijavo projekta SINCRO.GRID na razpis za sredstva iz evropskega programa Instrument za povezovanje Evrope.

Oba operaterja distribucijskih sistemov, slovenski in hrvaški, bosta v okviru tega projekta okrepila zaznavnost distribucijskega sistema z zagotavljanjem orodij za napovedovanje proizvodnje iz razpršenih virov energije. Slovenski in hrvaški operater prenosnega omrežja pa bosta v okviru projekta SINCRO.GRID odgovorna za izvajanje predvidenih tehnologij vsak v svojem omrežju. To bo obema operaterjema prenosnega omrežja pomagalo napovedati potrebe za sistemske storitve in delovanje profila napetosti. Nadzorni centri operaterjev distribucijskih sistemov in prenosnih omrežij bodo povezani preko IKT infrastrukture in integracije sistemov.

Takšen projekt povečuje vlogo in stabilnost delovanja elektroenergetskih omrežij Slovenije in Hrvaške pri nadaljnjem vključevanju obnovljivih virov energije v celotni Evropi.

Fotografije z dogodka (Eles, d. o. o.)podpis sporazUma SINCROGRID

podpis sporazuma SINCROGRID2

podpis sporazuma SINCROGRID3

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.