Dravske elektrarne gostile nagrajence natečaja SODO iz Gornjih Petrovcev

Objavljeno: 9. 6. 2015
in Medijsko središče

Sporočilo za javnost

Maribor, 9. junij 2015 – Družba SODO, d. o. o., je letošnje leto še dodatno nagradila finaliste natečaja "Uresničujmo, z energijo varčujmo!" Med njimi so bili tudi učenci iz OŠ Gornji Petrovci, ki so s svojim kratkim filmom osvojili drugo mesto in nagradni izlet v Hidroelektrarno Fala. Poleg namiznih računalnikov, ki jih je 14 udeleženim slovenskim OŠ podarilo podjetje SODO, so za kreativno premišljen prispevek k ozaveščenosti slovenskih gospodinjstev in posameznikov o varčni rabi električne energije, učenci razredov prvih treh najbolje ocenjenih filmov prejeli tudi poučno-zabavne nagradne izlete.

Letos je s kratkimi filmi sodelovalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije, med njimi so drugo mesto zasedli učenci iz OŠ Gornji Petrovci. Skupno 20 kratkih filmov, ki so prispeli na natečaj, je predstavljalo hudo konkurenco inovativnih idej mladostnikov, a so učenci iz OŠ Gornji Petrovci kljub temu dosegli odlično drugo mesto, ki jih je danes popeljalo tudi na nagradni izlet v enoto Dravskih elektrarn Maribor, Hidroelektrarno Fala. Hidroelektrarna Fala namreč predstavlja dediščino dravske hidro energetike, ki danes posebno pozornost posveča ne le ohranjanju tehniške in kulturne dediščine, marveč družbeno in okoljsko odgovornemu ravnanju z energijo, v tem primeru obnovljivimi, vodnimi viri.

Slednje se odlično sklada z idejo najstnikov, ki so jo predstavili v kratkem filmu, kako pomembno je za naš planet, da varčujemo z energijo. Svoje znanje pa so na današnjem izletu še dodatno razširili.

Z izpeljavo zadnjega nagradnega izleta se distribucijski operater električne energije SODO, d. o. o., že veseli novih izzivov in projektov, saj podjetje sledi ciljem Evropske Unije in Slovenije glede učinkovite rabe električne energije. »Če želimo preiti v nizkoogljično družbo, moramo k temu prispevati vsi. Z izobraževanjem otrok in ozaveščanjem gospodinjstev lahko povečamo energetsko učinkovitost porabe električne energije in tako pripomoremo tudi k zmanjševanju izpustov emisij CO2 in s tem povezanim trajnostnim razvojem našega okolja,« je ob že tretji izvedbi projekta povedal direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek.

Nagrajene kratke filme si lahko ogledate na http://www.uresnicujmo.si/video_natecaj.

Na spletni strani projekta www.uresnicujmo.si pa je na voljo tudi aplikacija za izračun prihrankov električne energije za naprave, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu ter nasveti in ukrepi za varčevanje z električno energijo pri vsaki posamezni napravi.

Slika 1: Učenci OŠ Gornji Petrovci v Hidroelektratni Fala (jpg; 458 KB)

Slika 2: Učenci OŠ Gornji Petrovci v Hidroelektratni Fala (jpg; 321 KB)

Slika 3: Učenci OŠ Gornji Petrovci v Hidroelektratni Fala (jpg; 296 KB)

Slika 4: Učenci OŠ Gornji Petrovci v Hidroelektratni Fala (jpg; 426 KB)

Slika 5: Učenci OŠ Gornji Petrovci v Hidroelektratni Fala (jpg; 501 KB)

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.