CEGC- Mreža hitrih polnilnic za električna vozila v srednji Evropi

Objavljeno: 24. 2. 2015
in Medijsko središče

Sporočilo za javnost

E-mobilnost postavlja dodaten mejnik

 

Maribor, 24. februarja, 2015: Elektromobilnost je naredila velik skok naprej. Cilj evropskega projekta “Central European Green Corridors (CEGC)“ do konca leta 2015 je vzpostavitev goste mreže hitrih polnilnih postaj v Avstriji, na Slovaškem in v Sloveniji s povezavami do Muenchna v Nemčiji in Zagreba na Hrvaškem.

Več kot 10 močnih partnerjev, med njimi vodilni proizvajalci avtomobilov ((BMW, Nissan, Renault in VW), OMV, kot partner lokacij, slovaški dobavitelj električne energije ZSE in Vlada Republike Slovenije ter SODO bodo s postavitvijo mreže hitrih polnilnic pripomogli k bolj udobni dnevni uporabi vozil na električni pogon. S podporo šestih resornih ministrstev v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Sloveniji, na Slovaškem in Hrvaškem, je bil s strani Evropske Komisije odobren projekt financiranja na osnovi javnega razpisa Trans-European Transport Network (TEN-T).

Partnerji bodo postavili 115 hitrih polnilnih postaj, ki bodo vsebovale večstandardno tehnologijo z AC/Tip 2, DC/Combo 2, kot tudi z vmesnikom DC/CHAdeMO, kar pomeni, da bo zagotovljena kompatibilnost z večino električnih vozil na trgu. Vse polnilne postaje skupaj bodo predstavljale eno povezljivo omrežje. To pomeni, da bo po vzpostavitvi regionalne mreže hitrih polnilnih postaj v Avstriji, na Slovaškem in v Sloveniji, kot tudi na dodatnih polnilnih mestih na Hrvaškem in v Nemčiji, voznikom in lastnikom električnih vozil omogočeno nemoteno in udobno potovanje onstran meja.

Projekt CEGC je pomemben korak h koordinaciji in sinhronizaciji različnih evropskih projektov. E-mobilnost torej Evropo še bolj združuje. Uporaba mreže polnilnih postaj po Evropi tako ni več le vizija, ampak je postala realnost. Študije izpostavljajo povečano integracijo energetskega sistema in potreb voznikov kot tudi poudarjajo potrebo po integraciji z informacijskimi sistemi proizvajalcev avtomobilov, kar bo pripomoglo k nadaljnjemu izboljševanju sprejemanja električne mobilnosti.

Močna spodbuda in partnerji za mednacionalno mrežo hitrih polnilnic.
“Električna energija je gorivo prihodnosti. Noben trud nam ni odveč pri stopnjevanju varovanja okolja v sektorju transporta. To je razlog, zakaj že nekaj časa spodbujamo električno mobilnost tako v nacionalnih kot v mednarodnih projektih. S tem ciljem smo aktivno vključeni v obetavne rešitve energetske učinkovitosti in čiste mobilnosti. E-mobilnost potrebuje močne spodbude in partnerje. Zato smo zelo ponosni, da takšno sodelovanje omogoča hitre polnilnice med vsemi sektorji in državami”, je poudaril Wolfgang Anzengruber, predsednik uprave družbe VERBUND, največje avstrijske energetske družbe in koordinatorja projekta CEGC.

Konzorcij Srednjeevropskih zelenih koridorjev (CEGC)

Projekt CEGC je bil ustanovljen na osnovi razpisa TEN-T v letu 2013, in se bo izvedel s pomočjo finančnih sredstev Evropske unije na področju vseevropskega transportnega omrežja. Partnerji, ki združujejo moči za realizacijo tega projekta v letu 2015, so: VERBUND AG (koordinator projekta), Bayern Innovativ, BMW, Mesto Zagreb, Vlada Republike Slovenije in SODO d. o. o., GreenWay, Nissan, OMV, Schrack Technik, SMATRICS, Renault, Volkswagen in ZSE.

- Več informacij o projektu: www.cegc-project.eu 

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.