6. marec – svetovni dan varčevanja z energijo

Objavljeno: 6. 3. 2014
in Medijsko središče

6. marec vsako leto obeležujemo kot svetovni dan varčevanja z energijo. Prav na ta dan želimo še posebej opozoriti širšo javnost na pomen varčne rabe energije v našem vsakdanjem življenju, na omejenost virov energije ter obenem tudi na njen vpliv na dolgoročni obstoj globalnih ekoloških sistemov.

V svetu poraba električne energije neprestano narašča, in čeprav je po raziskavi REUS (http://www.pozitivnaenergija.si/raziskava) v Sloveniji zaznati vse bolj pozitiven odnos ljudi do porabe energije, pa dejanska izvedba teh načel še ni na želeni ravni učinkovite rabe energije oziroma se ne odraža v dejanskem izvajanju v našem vsakdanjiku.Varčnost pri porabi energije ter energetska učinkovitost sta osrednjega pomena za prihodnost naše družbe, kakor tudi našega planeta.

V letošnjem letu je bilo navkljub trendu rasti porabe električne energije v Sloveniji, po podatkih SURS (http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=6080)  v januarju zabeležena 3 % manjša poraba, kot v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2013.

Ključni faktor spodbujanja učinkovite rabe energije je ozaveščanje vseh ljudi, še posebej pa mlajše populacije z izobraževalni ukrepi ter ostalimi načini osveščanja. V ta namen smo v letu 2011/12 osnovali naš projekt »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« z namenom osveščanja mladih o učinkoviti rabi energije.

Ker tudi sami verjamemo v boljši, energijsko varčnejši svet in moč pozitivne ideje, želimo spodbujati mlade, kot ključno populacijo nadaljnjega udejstvovanja pozitivnega odnosa do električne energije, da se nam pridružijo pri tej misli in s pomočjo lastnih in kreativnih idej k projektu prispevajo nekaj svojega; karkoli na temo – Energija navdihuje. V to področje sodijo prav vse vaše ideje, besedila, fotografije, ilustracije, skratka vse, kar je povezano z energijo.

Ker želimo v družbi SODO tudi sami spodbujati zavest o učinkoviti rabi energije v vsakdanjem življenju, vas preko spletne strani redno obveščamo in pomagamo k uresničevanju teh načel s pomočjo raznolikih ukrepov, katere najdete na spletni povezavi: www.uresnicujmo.si ali pa se nam pridružite na naši Facebook strani "Učinkovita raba energije" (https://www.facebook.com/Uresnicujmo), kjer lahko skozi ažurne objave spremljate aktualne smernice in dogodke na omenjeno tematiko.

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.