SODO bo do konca tega tedna posredoval podatke za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj

Objavljeno: 26. 9. 2023
in Aktualno, Medijsko središče

SODO bo do konca tega tedna posredoval podatke za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj 

Maribor, 26. september 2023 – Osnova, po kateri bodo lahko dobavitelji električne energije obračunali znižano ceno električne energije, so seznami upravičencev, ki so jih občinske komisije pripravljale v prizadetih občinah in jih do 25. 9. 2023 vnašale v spletno aplikacijo Ajda. Po zaključku vnosa podatkov v spletno aplikacijo Ajda, je distribucijski operater z električno energijo (SODO) včeraj, 25. 9., prejel omenjene sezname upravičencev. Te podatke mora SODO, skupaj z elektrodistribucijskimi podjetji, do 29. septembra 2023 povezati s številkami merilnih mest gospodinjstev, ki so bila prizadeta v poplavah. SODO bo podatke o teh gospodinjstvih in njihovih merilnih mestih do konca tega tedna (29. 9.) posredoval elektrodistribucijskim podjetjem in dobaviteljem električne energije za namen obračuna in poračuna električne energije za nazaj. 

Za mesec avgust, ko so se pripravljali redni mesečni obračuni električne energije, podatki o gospodinjstvih, ki so bila prizadeta v poplavah, še niso bili na voljo. Ta gospodinjstva bodo v oktobru prejela račun za električno energijo za september in poračun za avgust. V kolikor katero od teh gospodinjstev ne bo prejelo računa po nižji ceni električne energije, pa je na seznamu upravičencev, naj se obrne na SODO. V primeru, da gospodinjstvo ni na seznamu upravičencev pa se naj nemudoma obrne na občinsko komisijo v svojem kraju.

Vlada Republike Slovenije je prav tako za objekte, ki so popolnoma uničeni in odjem električne energije zaradi poškodb električnih instalacij sploh ni mogoč, od 4. avgusta 2023 do vzpostavitve vnovične oskrbe, predvidela oprostitev plačila računov za električno energijo v celoti (tako porabljene energije kot tudi omrežnine in prispevkov). Prav tako bo SODO podatke o teh oškodovancih, na podlagi evidence, ki jo vodi Uprava RS za zaščito in reševanje posredoval elektrodistribucijskim podjetjem in dobaviteljem električne energije.

Vsa dodatna vprašanja pošljite na elektronski naslov: sodo@sodo.si.

Spletna stran uporablja piškotke za personalizacijo in analizo prometa.